Hartkloppingen door stress: tips om hier mee om te gaan

Hartkloppingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan lichamelijke inspanning en slechte leefgewoontes ervoor zorgen dat je last krijgt van hartkloppingen. Emotionele stress kan echter ook zorgen voor hartkloppingen. Lees hier wat je kunt doen aan hartkloppingen door stress.

Stress en hartkloppingen

Het is allereerst handig om uit te leggen hoe stress kan zorgen voor hartkloppingen. Mensen die zich regelmatig gestrest voelen maken veel adrenaline aan. Je lichaam kan die constante toevoer van adrenaline op een gegeven moment niet meer aan, en dit kan resulteren in hartkoppingen. Hartkloppingen hoeven dus over het algemeen niet betekenen dat er daadwerkelijk iets mis is met je hart. Bij de meeste mensen worden hartkloppingen veroorzaakt door fysieke inspanning, stress of slechte leefgewoontes. Het is in ieder geval handig om bij te houden op een papiertje wanneer je last hebt van hartkloppingen. Wellicht zijn er specifieke stressvolle situaties waarin je extra veel last hebt van hartkloppingen.

Tips

Bij hartkloppingen door stress is het vooral handig om rust te nemen zodra je hier last van krijgt. Probeer het niet te forceren en alsnog stug door te gaan met waar je mee bezig bent. Zodra je last krijgt van hartkloppingen is het vooral slim om meteen even je rust te pakken, en bijvoorbeeld te gaan zitten of liggen. Bij veel mensen helpt het om rustig in en uit te ademhalen. Of kan het helpen om even een rondje te gaan lopen. Hierdoor kun je even je gedachten verzetten, en ben je minder bezig met de hartkloppingen. Je kunt je ook eens gaan verdiepen in mediteren. Regelmatig mediteren kan er namelijk voor zorgen dat je je veel meer ontspannen voelt, en minder stress ervaart. Het is dan ook zeker aan te raden om dit eens uit te proberen. Lukt het je zelf maar niet om van de hartkloppingen af te komen? Dan is het verstandig om eens een bezoekje te brengen aan je huisarts. Wellicht dat hij je wel kan helpen.