Wat is diazepam en wat doet het?

Als het op kalmeringsmiddelen aankomt, mag er gerust gesteld worden dat er een aantal medicijnen beschikbaar zijn die vanwege hun invloed op de hersenen de patient tot rust brengen en zo ervoor zorgen dat het lichaam behoedt wordt van (nog) een verdere afgang. Diazepam is een benzodiazepine en beïnvloedt het dus de prikkels die naar een bepaald deel van de hersenen worden gestuurd.

Dit zorgt voor de rustgevende werking

Omdat bepaalde gevoelens van angst en pijn dus niet meer ontvangen worden door de hersenen zal de gebruiker van Diazepam een rustig en ontspannend gevoel ervaren die ervoor zorgt dat de persoon zowel lichamelijk als geestelijk kan herstellen. Diazepam wordt nooit voor lange periodes voorgeschreven en wordt in het algemeen uitgegaan van een periode van 1 tot 3 weken. De kans op sterke bijwerkingen wordt anders vergroot. Het gebruik dient daarom altijd in overleg met een arts te gebeuren en zal deze aan de hand van de effecten de dosering steeds aanpassen.

Ook personen die af willen van een bepaalde verslaving zoals alcohol kunnen goed geholpen worden met Diazepam. Bij het stopzetten van zo een verslavende gewoonte treden er altijd ontwenningsverschijnselen op en zorgt de invloed die Diazepam heeft op de receptoren in onze hersenen ervoor dat de mentale druk niet te groot wordt.

In bijzondere gevallen wordt Diazepam gebruikt om personen die in hun sterfbed liggen kunstmatig in slaap te houden, maar is langdurig gebruik anders niet aangeraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *